Skärpta krav gällande medlemmars sophantering

SKÄRPTA KRAV GÄLLANDE MEDLEMMARNAS SOPHANTERING

Det har säkerligen inte undgått någon av oss boende att se hur överfyllda sopkärl vid vår sopstation blir allt vanligare. Det gäller framförallt kärlen för plast och kartong.

Kärlen töms 2 ggr/vecka, tisdagar och fredagar men ganska snart står locken på vid gavel, kartonger och plastförpackningar skräpar på marken.

Vi har problem med råttor! Betesstationer med syfte att oskadliggöra dessa är placerade på olika strategiska platser runt fastigheten. Men råttor är intelligenta djur. Inte alla låter sig luras in i en betesstation om det finns godsaker att hämta i välkomnande sopkärl. Och råttor kan både klättra och hoppa. Förekomsten av råttor borde således vara ett starkt skäl för att var och en av oss att se till att ex.vis pizzakartonger, ibland med rester kvar och dåligt tömda förpackningar med mjölkprodukter rensas innan de hamnar i respektive sopkärl.

Ingen av oss kan väl tycka att det är en trevlig syn att var och varannan dag mötas av överfyllda sopkärl. En illa skött sopstation ger dåligt intryck. Och frågor om hur föreningen sköter sin sophantering kan ställas av presumtiva köpare.

Det är inte renhållningsverket som missköter sig. Det är vi som bor här som slarvar.

Vi måste alla hjälpas åt – pressa samman alla typer av hushållsförpackningar: ett bra tips är att trampa på kartongerna. Exempel: En tom mjölkförpackning rymmer minst fem ihopvikta.

Sådant avfall som på grund av mängd eller storlek är för stort för att få plats i soppåsen räknas som grovavfall.

Har man stora förpackningar, kartonger, cellplast och bubbelplast är det ett krav att var och en lämnar detta till kommunens återvinning. Våra kärl är inte avpassade för denna typ av avfall.

SOPNEDKAST

Flera av föreningens sopnedkast har inte fungerat så väl det senaste halvåret. Återkommande stopp har rapporterats och styrelsen har fått sätta in extra åtgärder för att komma till rätta med problemet. En onödig åtgärd som kostar både tid och pengar.

Problemet tenderar att bli så stort att styrelsen överväger att stänga samtliga sopnedkast om ingen bättring sker.

De torra sopor som kan kastas i sopnedkasten får inte vara större än att de med lätthet kan passera genom öppningen i sopnedkastet. Det säger sig själv att en sopa som pressas genom öppningen eller är dåligt hopvikt/förpackad riskerar att vecklas ut under fallet och fastna i röret. Och – det blir stopp. Och stoppet växer i takt med att andra sopor hamnar ovanpå.

Till sist vill styrelsen påminna om att ansvaret för att denna information når ut till de personer som hyr i andra hand ligger hos bostadsrättsinnehavaren. Denne är alltid ansvarig för att gällande regler efterlevs.

Styrelsen oktober 2015